Novice


Mladinsko svetovno prvenstvo20. november 2012

V Mariboru se je 18. novembra po enajstih tekmovalnih dneh končalo Mladinsko svetovno prvenstvo v šahu. Na tekmovanju je v dvanajstih starostnih kategorijah fantov in deklet do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let sodelovalo 1584 igralcev iz vsega sveta. V povprečju se je za vsak naslov pomerilo 132 tekmovalcev, ki so morali odigrati po 11 napornih partij.

Na letošnjem prvenstvu je nastopilo kar 149 domačih šahovskih upov, poleg njih pa so bili najbolj številni mladi ruski (106), ameriški (89) in indijski (55) igralci in igralke. Tudi na končni lestvici medalj najdemo tri največje države: indijski in ruski šahisti ter šahistke so osvojili po osem medalj (od tega po tri naslove svetovnih prvakov), Američani pa štiri. Med celinami je bila tudi letos v ospredju Azija, kamor se vrača kar šest novih svetovnih prvakov.

Z vrstniki iz vsega sveta so se pomerili tudi štirje mladi šahisti in tri šahiste Šahovskega društva KRKA Novo mesto, od katerih jih je kar šest prvič nastopilo na svetovnem prvenstvu. Njihovih 77 nasprotnikov je prišlo iz kar 39 držav, največ dvobojev pa so igrali s šahisti iz Južne Afrike (6), Rusije (5) ter Šri Lanke, Velike Britanije, Italije, Moldavije in Hrvaške (po 3). Daleč najuspešnejši je bil Maj Zirkelbach, ki je bil dolgo najboljši Slovenec na prvenstvu, kljub dvema porazoma ob koncu pa je osvojil 54. mesto in pridobil kar 116 točk mednarodnega FIDE ratinga, kar je najboljši dosežek med vsemi nastopajočimi na prvenstvu! Po številu pridobljenih točk mednarodnega ratinga sledijo Andreja Dobrovoljc (94. mesto, + 29 točk ratinga), Ambrož Čopi (94., +23) in Vid Dobrovoljc (80., +14). Malenkost slabši so bili Severin Mejak (79., -13), Manca Hervolj (77., -17) ter najmlajša Hana Bajt (108.).

Državno ekipno prvenstvo do 12 let26. oktober 2012

V nedeljo, 21. oktobra 2012, je v hotelu Šport na Otočcu potekalo prvo ekipno šahovsko državno prvenstvo za fante in dekleta do 12 let, ki ga je organiziralo Šahovsko društvo KRKA Novo mesto v sodelovanju s Termami Krka. Z izvedbo tekmovanja, na katerem je sodelovalo 15 fantovskih in 5 dekliških ekip iz vse Slovenije, so se zaokrožila letošnja ekipna šahovska državna prvenstva v mlajših kategorijah, ki so prinesla veliko veselja v dolenjska šahovska društva. Prvo mesto med fanti je s popolnim izkupičkom v zadnjem kolu osvojila ekipa iz Kočevja. Ekipa našega društva je osvojila četrto mesto z enakim številom točk kot tretje uvrščeni, a s slabšimi dodatnimi kriteriji. V uteho jim je posebno priznanje Vidu Dobrovoljcu, ki je bil najboljši posameznik na prvenstvu.
Bilten turnirja lahko najdete tukaj.
Državna ekipna prvenstva10. september 2012

V zadnjem počitniškem tednu je na Kopah nad Slovenj Gradcem potekalo kar sedem ekipnih državnih prvenstev v različnih zvrsteh šaha. Na njem je sodelovalo več kot trideset ekip iz vse Slovenije, med njimi tudi šest ekip našega društva. Najprej je bilo na vrsti ekipno mladinsko prvenstvo v standardnem šahu, na katerem so mladinci Šahovskega društva KRKA Novo mesto Severin Mejak, Ambrož Čopi, Maj Zirkelbach osvojili peto mesto. Enako uvrstitev so naši mladinci dosegli tudi na ekipnem prvenstvu v pospešenem šahu.

Na ekipnem mladinskem prvenstvu deklet v standardnem šahu so morala naša dekleta zaradi bolezni zadnji hip odpovedati nastop. Zato pa sta na pospešenem ekipnem prvenstvu mladinki Andreja Dobrovoljc in Hana Bajt osvojili tretje mesto.Na pospešenem ekipnem prvenstvu se je izkazala tudi članska ekipa. Jernej Zupančič, Žiga Volf, Robert Rudman in Borut Lužar so igrali odlično in se uvrstili na tretje mesto. Ista ekipa je bila na hitropoteznem ekipnem prvenstvu tik za najboljšimi na četrtem mestu.
Državno posamično člansko prvenstvo8. julij 2012

Od 30. junija do 8. julija 2012 je v Ljubljani potekalo letošnje posamično državno prvenstvo za člane in članice. Med najboljšima desetericama so tokrat tekmovali kar trije člani našega društva: velemojstrica Darja Kapš pri ženskah ter Jure Zorko in Severin Mejak pri moških. Darja je postala državna podprvakinja, Jure pa je po dodatnih kriterijih osvojil četrto mesto z enakim številom točk kot državni podprvak. Končno stanje najdete tukaj.
Kvalifikacije za Državno prvenstvo5. junij 2012

Konec meseca se prične letošnje državno prvenstvo za članice in člane, na katerem bo sodelovalo deset najboljših slovenskih šahistk in šahistov. Glede na lanske rezultate in rating so nanj že uvrščeni naš član Jure Zorko ter članici Darja Kapš in Indira Bajt, preostali pa so morali nastopiti na kvalifikacijah, ki so letos potekale na Ptuju.

Med 42 sodelujočimi igralci sta bila tudi naša mladinca Severin Mejak in Peter Urbanč, ki sta bila celoten turnir v vodilni skupini. Z odličnimi igrami sta oba močno izboljšala svoj ratinški izkupiček, za nameček pa se je Severin Mejak po zmagi v zadnjem kolu uvrstil na končno četrto mesto in bo prvič igral na članskem državnem prvenstvu. Le nekaj mest slabši, a še vedno izvrsten, je bil deveti Peter Urbanč. Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.


Kadetska liga 201220. maj 2012

Od 11. do 13. maja 2012 smo skupaj s ŠZS v Šmarjeških Toplicah organizirali letošnje Ekipno državno prvenstvo za fante in dekleta do 16 let (kadetska liga), ki se ga je udeležilo kar 34 ekip iz vse Slovenije. Ob izvrstni izvedbi naše sodniške ekipe so nas vnovič razveselili naši igralci, saj je fantovska kadetska ekipa v postavi Peter Urbanč, Maj Zirkelbach, Vid Dobrovoljc in Miha Radež igrala odlično in zasluženo osvojila drugo mesto!V dveh dekliških ekipah so nastopile Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc (osvojili sta 6. mesto) ter Ana Urbanč in Hana Bajt (ki sta se uvrstili na 11. mesto). Vse podatke o tekmovanju, vključno s partijami, si lahko ogledate tukaj


Državni mladinski prvenstvi29. februar 2012

Med zimskimi počitnicami je bilo na Debelem rtiču mladinsko državno prvenstvo v šahu za fante in dekleta do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let. Več kot 220 tekmovalcev se je v dvanajstih starostnih kategorijah naprej pomerilo na sedemdnevnem prvenstvu v turnirskem šahu. Štirinajst najboljših mladih novomeških šahistov in šahistk se je v ostri konkurenci izkazalo z odličnimi igrami in tremi osvojenimi pokali (v nadaljevanju so naštete vse uvrstitve):
Fantje do 8 let6. Matevž Hvala
Dekleta do 8 let4. Tina Urbanč
Fantje do 10 let27. Toni Travnik
Fantje do 12 let4. Vid Dobrovoljc
 11. Miha Radež
Dekleta do 12 let3. Ana Urbanč
 8. Hana Bajt
Fantje do 14 let21. Maj Zirkelbach
Fantje do 16 let1. Peter Urbanč
Dekleta do 16 let8. Maja Urbanč
 11. Andreja Dobrovoljc
Fantje do 18 let5. Severin Mejak
 9. Ambrož Čopi
Dekleta do 18 let3. Manca Hervolj

Tabelo tekmovanja si lahko ogledate tukaj

V soboto, 25. februarja 2012, so se šahisti in šahistke pomerili še v pospešenem šahu, v katerem so bili mladi Novomeščani še boljši, saj so osvojili kar pet pokalov:
Fantje do 8 let10. Matevž Hvala
Dekleta do 8 let2. Tina Urbanč
Fantje do 10 let25. Bor Zirkelbach
 29. Toni Travnik
Fantje do 12 let6. Vid Dobrovoljc
 14. Miha Radež
 32. Adam Bajt
Dekleta do 12 let3. Hana Bajt
 11. Ana Urbanč
Fantje do 14 let4. Maj Zirkelbach
Fantje do 16 let1. Peter Urbanč
Dekleta do 16 let8. Andreja Dobrovoljc
 10. Maja Urbanč
Fantje do 18 let2. Severin Mejak
 8. Ambrož Čopi
Dekleta do 18 let1. Manca Hervolj

Tabelo tekmovanja si lahko ogledate tukaj

Državno osnovnošolsko prvenstvo9. januar 2012

Že na prvem letošnjem državnem prvenstvu so dobro šahovsko leto napovedali mladi novomeški šahisti in šahistke. V Šentjurju je v soboto, 7. januarja 2012, potekalo posamično državno prvenstvo osnovnih šol, na katerem je v štirih kategorijah nastopalo 98 igralcev in 75 igralk. Hana Bajt in Peter Urbanč sta v svojih konkurencah osvojila srebrni medalji, korak za medaljami pa so bili še šesta Andreja Dobrovoljc, sedmi Vid Dobrovoljc in enajsti Miha Radež. Tabelo tekmovanja si lahko ogledate tukaj