Novice


Prva članska liga zahod 201124. oktober 2011

V treh vikendih septembra in oktobra se je v Šahovskem domu odvila Prva članska liga zahod. Naše barve so zastopali Darja Kapš, Indira Bajt, Žiga Volf, Jernej in Urban Zupančič, Severin Mejak ter Luka Rifelj! Po solidnem začetku in enakovrednih dvobojih v prvih šestih kolih so v sedmem kolu najprej visoko (4,5 : 1,5) premagali Stari Mayr iz Kranja in se iz petega zavihteli na četrto mesto. V osmem kolu so igrali proti favoritom prvenstva, šahistom iz Podpeči, ter jih deklasirali s kar 5,5 : 0,5. S tem so prevzeli vodstvo na lestvici, vendar šele po dodatnih kriterijih. Prav toliko šahovskih točk kot naši je zbrala ekipa Tomo Zupan iz Kranja. V zadnjem kolu so vodstvo za las ubranili. Vse se je namreč odločalo prav v zadnji partiji prvenstva, kjer je moral Žiga Volf remizirati za napredovanje v Državno člansko ligo. Uspelo mu je! Tabelo tekmovanja si lahko ogledate tukaj, bolj podroben opis pa na blogu naše prve deske Darje.
Mednarodna tekmovanja mladih1. oktober 2011

V septembru so mladi šahisti in šahistke našega šahovskega društva nastopili na dveh mednarodnih tekmovanjih. Severin Mejak je od 10. do 21. septembra 2011 v bolgarski Albeni nastopal na evropskem mladinskem prvenstvu. S štirimi točkami iz devetih partij je dosegel sedmi najboljši rezultat v kar 26-članski slovenski reprezentanci. V konkurenci fantov do 16 let je sicer osvojil 61. mesto med 94 igralci, obenem pa še nekoliko popravil svoj ELO rating. Tabelo tekmovanja si lahko ogledate tukaj.Ambrož Čopi, Peter Urbanč, Maj Zirkelbach, Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc pa so od 16. do 18. septembra nastopili na 9. igrah prijateljstva, ki so letos potekale v Bihaču v Bosni in Hercegovini. Novomeška šahovska ekipa je brez poraza (neodločeno so igrali tudi z zmagovalci iz Madžarske) osvojila drugo mesto, Ambrož Čopi pa je osvojil še drugo mesto na tekmovanju posameznikov.
Državna mladinska liga27. avgust 2011

Od 20. do 24. avgusta 2011 je na Pohorju potekala letošnja Državna mladinska liga, v kateri nastopa osem najboljših slovenskih mladinskih šahovskih ekip. Mladinci in mladinke Šahovskega društva KRKA Novo mesto so tudi tokrat nastopili izvrstno in nam priborili nov pokal. V izjemno izenačeni konkurenci so si Jernej Zupančič, Severin Mejak, Luka Rifelj in Ambrož Čopi dobesedno v zadnjih sekundah zadnjega kola priigrali tretje mesto in bronaste medalje. Rezultate najdete tukaj.Tik za najboljšimi so se na četrto mesto uvrstile novomeške mladinke Maja Urbanč, Manca Hervolj in Andreja Dobrovoljc. Rezultati deklet so na voljo tukaj.
Državno prvenstvo članic in članov15. avgust 2011

Od 6. do 14. avgusta je v ljubljanskem Šahovskem domu potekalo Državno prvenstvo za članice in člane. Na njem sta nastopili tudi naši igralki Darja Kapš in Suzana Urbanč, Indira Bajt pa se je morala tekmovanju v zadnjem trenutku odpovedati zaradi službenih obveznosti. Darja je po nesrečnem spregledu dame v partiji s kasnejšo zmagovalko turnirja Špelo Kolarič osvojila drugo mesto, tretje mesto pa si je priborila Nataša Bučar. Končni vrstni red si lahko ogledate tukaj.

Darja Kapš, Špela Kolarič in Nataša Bučar
Kvalifikacije za državno prvenstvo21. julij 2011

Med 6. in 12. julijem so v Šahovskem domu potekale kvalifikacije za državno prvenstvo. Naše društvo so zastopali Jernej in Urban Zupančič, Severin Mejak, Luka Rifelj ter Maja, Suzana in Peter Urbanč. Odlično se je odrezal Jernej Zupančič in v močni konkurenci osvojil osmo mesto. Rezultate lahko najdete tukaj.


Mladinsko prvenstvo2. julij 2011

Med 25. in 29. junijem je v Šahovskem domu potekalo absolutno mladinsko državno prvenstvo. Med fanti sta naše društvo zastopala Ambrož Čopi in Severin Mejak, med dekleti pa Maja Urbanč. Severin je osvojil enako število točk kot zmagovalec, po dodatnih kriterijih pa je bil postavljen na odlično tretje mesto. Rezultate lahko najdete tukaj.
Ekipno državno prvenstvo do 16 let16. maj 2011

Med 13. in 15. majem je na Pohorju potekala državna kadetska liga. Naše društvo je nastopilo v postavi Severin Mejak, Peter Urbanč, Ambrož Čopi in Maj Zirkelbach ter osvojilo dobro četrto mesto. Višja uvrstitev se nam je izmuznila za drobne pol točke, velja pa omeniti, da je sistem tekmovanja s samo petimi koli dopuščal presenečenja. Rezultate lahko najdete tukaj.
Kar 10 pokalov na mladinskih državnih prvenstvih!27. februar 2011

Med zimskimi počitnicami je bilo v Rogaški Slatini mladinsko državno prvenstvo v šahu za fante in dekleta do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let. Več kot 200 tekmovalcev se je naprej pomerilo na šestdnevnem prvenstvu v turnirskem šahu. Trinajst najboljših mladih novomeških šahistov in šahistk se je izkazalo z odličnimi igrami, saj so osvojili kar pet pokalov (v nadaljevanju so naštete vse uvrstitve):

Dekleta do 8 let:6. Tina Urbanč
7. Adriana Bajt
Dekleta do 10 let:1. Ana Urbanč
Fantje do 12 let:19. Vid Dobrovoljc
Dekleta do 12 let:9. Hana Bajt
Fantje do 14 let:2. Peter Urbanč
12. Vid Klančičar
13. Maj Zirkelbach
Dekleta do 14 let:5. Andreja Dobrovoljc
Fantje do 16 let:2. Severin Mejak
9. Ambrož Čopi
Dekleta do 16 let:3. Maja Urbanč
Dekleta do 18 let:3. Manca Hervolj

Državna prvakinja Ana Urbanč se je uvrstila na svetovno prvenstvo, štirje drugo- in tretjeuvrščeni pa na evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo.

V soboto, 26. februarja 2011, so se šahisti in šahistke pomerili še v pospešenem šahu, na katerem je nastopilo šestnajst mladih Novomeščanov in prav tako osvojilo pet pokalov (v nadaljevanju so naštete vse uvrstitve):

Dekleta do 8 let:7. Tina Urbanč
Dekleta do 10 let:4. Ana Urbanč
Fantje do 12 let:3. Vid Dobrovoljc
13. Jure Andolšek
19. Miha Radež
Dekleta do 12 let:5. Hana Bajt
Fantje do 14 let:3. Peter Urbanč
6. Vid Klančičar
12. Maj Zirkelbach
Dekleta do 14 let:9. Andreja Dobrovoljc
Fantje do 16 let:3. Severin Mejak
7. Tadej Štampohar
9. Ambrož Čopi
Dekleta do 16 let:2. Maja Urbanč
Fantje do 18 let:11. Dejan Andolšek
Dekleta do 18 let:2. Manca Hervolj

Vse rezultate lahko najdete tukaj (turnirski šah) in tukaj (pospešeni turnir).
Športnik leta 20103. februar 2011

V sredo, 2. februarja 2011, je bila v Novem mestu tradicionalna prireditev Športnik leta. Na njej so priznanje Mestne občine Novo mesto za osvojene naslove posamičnih oziroma ekipnih državnih prvakov v letu 2010 dobili tudi igralci in igralke Šahovskega društva KRKA Novo mesto:
  • članica Indira Bajt,
  • članici Suzana Urbanč in Manca Hervolj,
  • mladinki Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc,
  • kadeti Peter Urbanč, Severin Mejak, Ambrož Čopi, Vid Dobrovoljc in Jan Skobe.
Ob tem je občinsko priznanje za večletno delo v športu dobil tudi državni šahovski sodnik in podpredsednik društva Borut Lužar.