Novice za leto 2010


Srednješolsko državno prvenstvo5. december 2010

V soboto, 3. 12. 2010, je v Kočevju potekalo srednješolsko državno prvenstvo v šahu. Med dekleti je odlično tretje mesto osvojila naša članica Manca Hervolj. Pri fantih smo imeli tri adute. Severin Mejak je bil 8., Dejan Andolšek 14. in Ambrož Čopi 15. Končno stanje si lahko ogledate tukaj.
Fotografije10. november 2010

Vse obiskovalce naše strani obveščamo, da bomo odslej fotografije s tekmovanj objavljali s pomočjo Googlovega orodja Picasa. Albume najdete na naslovu http://picasaweb.google.com/sahovsko.drustvo.nm.
39. šahovska olimpijada5. oktober 2010

Med 19. septembrom in 4. oktobrom je v Hanti Mansijsku v Rusiji potekala 39. šahovska olimpijada. Na njej je prvič nastopila tudi naša članica Indira Bajt in v štirih partijah dosegla poldrugo točko.

V ekipi so nastopile še velemojstrice Anna Muzychuk, Jana Krivec in Darja Kapš ter mednarodna mojstrica Vesna Rožič. Izmed 115 ekip so osvojile 32 mesto. Več podatkov o olimpijadi lahko najdete tukaj.


Igre prijateljstva3. oktober 2010

Mladinska ekipa ŠD KRKA Novo mesto je od 24. do 26. septembra 2010 sodelovala na tradicionalnih Igrah prijateljstva. Na osmem tovrstnem srečanju so se športniki iz Madžarske, Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Slovenije, ki jo zastopajo mladi Novomeščani, pomerili v sedmih športih.

Na ekipnem šahovskem tekmovanju so Peter Urbanč, Ambrož Čopi, Vid Klančičar, Manca Hervolj, Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc osvojili drugo mesto za madžarsko ekipo Sopron. Bolj uspešni so bili na posamičnem tekmovanju, kjer je Peter med fanti dobil srebrno medaljo, vse tri ženske medalje pa so osvojile novomeške šahistke: prva je bila Manca, druga Andreja in tretja Maja.


Hitropotezna in pospešena prvenstva6. september 2010

Zadnji vikend avgusta ter prvi vikend septembra so v Laškem potekala državna prvenstva v hitropoteznem in pospešenem šahu. Vseh tekmovanj smo se udeležili tudi člani ŠD KRKA Novo mesto. Uvodni turnir je bilo Državno amatersko prvenstvo v pospešenem šahu. Rezultate si lahko ogledate tukaj.

Naslednji dan sta bila turnirja v hitropoteznem šahu. Dopoldne so se pomerile ekipe. Novomeški ekipi sta se uvrstili pod pričakovanji in osvojili deveto oziroma enajsto mesto. Popoldan smo se pomerili še posamezniki. Zmagal je velemojster Luka Lenič. Naš najboljši je bil Jernej Zupančič z 20. mestom, medtem ko je Indira Bajt osvojila naslov državne prvakinje v hitropoteznem šahu! Rezultate ekipnega dela si oglejte tukaj, rezultate posameznikov pa tukaj.

Drugi vikend sta bili na vrsti še tekmovanji v pospešenem šahu. V soboto je na ekipnem turnirju naša ekipa dosegla enega večjih uspehov, saj je dosegla drugo mesto. Za ekipo so nastopili Žiga Volf, Indira Bajt, Borut Lužar in Urban Zupančič. Naše ekipe so se dobro odrezale tudi v drugih konkurencah, saj so bili mladinci tretji, četrti in šesti, mladinke in ženske pa so postale državne prvakinje. Rezultate najdete tukaj.

Zadnji dan smo odigrali še turnir posameznikov. Zmagal je Matej Šebenik. Naša najboljša je bila Indira Bajt s petnajstim mestom, ki je s tem osvojila tudi naslov državne prvakinje v pospešenem šahu. Rezultate najdete tukaj.Državna mladinska liga30. avgust 2010

Konec avgusta so naši mladinci preživeli teden v Rogaški Slatini, kjer so igrali Državno mladinsko ligo. Vse do konca so bili v igri za prvo mesto, na koncu pa so osvojili solidno tretje. V ekipi so nastopili Jernej Zupančič, Severin Mejak, Peter Urbanč, Luka Rifelj in Ambrož Čopi. Jernej in Luka sta bila tudi najboljša na svojih deskah. Rezultate in razvrstitev si lahko ogledate tukaj.
Indira državna podprvakinja17. avgust 2010

Naša najboljša članica Indira Bajt je na državnem prvenstvu članic osvojila drugo mesto. Vodila je vse do osmega kola, ko je izgubila proti večkratni državni prvakinji, velemojstrici Jani Krivec. Kljub porazu je na koncu osvojila enako število točk kot prvakinja Vesna Rožič, po dodatnih kriterijih pa je bila na koncu druga.
Državna kadetska liga20. maj 2010

V Rogaški Slatini je 15. in 16. maja potekala državna kadetska liga. V njej sta uspešno nastopili deška in dekliška ekipa našega društva. Dečki so osvojili prvo mesto v postavi Peter Urbanč, Severin Mejak, Ambrož Čopi, Vid Dobrovoljc in Jan Skobe. Dekleti, Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc, sta bili šesti.Rezultate in končni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati Mladina - Državna.


Dolenjska kadetska liga10. april 2010

Na OŠ Drska je bil v petek, 9.4. 2010, odigran finalni turnir Dolenjske kadetske lige. Na vseh štirih turnirjih letošnjega šolskega leta je nastopilo kar 178 mladih šahistov in šahistk.Rezultate, končni vrstni red in fotografije si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina - Kadetska liga.


Državno ekipno prvenstvo14. marec 2010

Na Otočcu sta 13. in 14. marca potekali državno osnovnošolsko in srednješolsko prvenstvo. Med srednješolci so naslov državnega prvaka osvojili domačini, igralci Gimnazije Novo mesto v postavi Jernej Zupančič, Luka Rifelj, Aleš Brcar, Dejan Andolšek in Manca Hervolj.Rezultate, končni vrstni red in fotografije si lahko ogledate v rubriki Državna prvenstva v NM.


Občni zbor5. marec 2010

Letni občni zbor društva bo v torek, 16. marca 2010, ob 18:00 v društvenih prostorih v sejni sobi garderobne stavbe na novomeškem atletskem stadionu. Predlagani dnevni red je naslednji:
  1. Izvolitev delovnega predsedstva
  2. Sprejem dnevnega reda
  3. Poročilo o delu v letu 2009 (poročevalec: Robert Rudman)
  4. Poročilo nadzornega odbora o poslovanju društva v letu 2009 (poročevalec: Emil Luzar)
  5. Načrt dela za leto 2010
  6. Nadomestne volitve dveh članov UO
  7. Razno

Državno mladinsko prvenstvo5. marec 2010

Med februarskimi počitnicami so mladi šahisti in šahistke Šahovskega društva KRKA Novo mesto sodelovali na dveh državnih prenstvih v Rogaški, kjer so se pomerili s skoraj 200 vrstniki iz vse Slovenije.Na prvenstvu v turnirskem šahu je sodelovalo 13 naših igralcev, najbolj pa sta se izkazali Ana Urbanč (tretja med dekleti do 10 let) in Manca Hervolj (druga med dekleti do 16 let). Drobec športne sreče je zmanjkal Severinu Mejaku (fantje do 16 let) in Petru Urbanču (fantje do 14 let), ki sta bila četrta, in Andreji Dobrovoljc (peta med dekleti do 14 let).Še bolj uspešni so bili igralci v pospešenem šahu, kjer je sodelovalo kar 16 mladih novomeških šahistov in šahistk. Državni prvak med fanti do 10 let je postal Vid Dobrovoljc (na fotografiji prva z leve), drugo mesto med dekleti do 10 let je osvojila Hana Bajt (na fotografiji srednja), tretja pa sta bila Manca Hervolj (med dekleti do 16 let - na sliki na desni) in Peter Urbanč med fanti do 14 let (ga ni na sliki). Tik za najboljšimi so bili na četrtem mestu Miha Radež (fantje od 10 let), Ana Urbanč (dekleta do 10 let) in Severin Mejak (fantje do 16 let).


Problemski šah24. januar 2010

V nedeljo 24. januarja je v Šahovskem domu potekalo državno prvenstvo v reševanju šahovskih problemov. Prvenstvo je hkrati potekalo po vsem svetu. Iz Novega mesta smo se tekmovanja udeležili trije tekmovalci, najboljši pa je bil Andrej Jakobčič, ki je bil na koncu peti, Urban Zupančič in Borut Lužar pa sva se držala v ozadju. Zmagal je Klemen Šivic iz Borovnice. Več o problemskem šahu najdete na domači strani Marka Klasinca.
Novomeški turnirji12. januar 2010

V upravnem odboru društva smo se odločili za spremembo načina točkovanja skupnega seštevka na novomeških hitropoteznih in pospešenih turnirjih. Seštevka obeh tipov turnirjev se združita v enega. Za skupni seštevek šteje osem najboljših uvrstitev igralca na desetih turnirjih v prvem polletju ter šest najboljših uvrstitev na osmih turnirjih drugega polletja. Več si lahko preberete v pravilniku.