Novice za leto 2009

Novoletni hitropotezni turnir18. december 2009

V torek 15.decembra je bil odigran novoletni hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Tradicionalno je zmagal Marjan Kastelic, ki je tudi daleč najboljši v skupnem seštevku. Drugi je bil Gorazd Novak, tretji pa Jernej Zupančič. V skupnem seštevku je drugo mesto za osvojil Jernej Zupančič, tretji pa je bil Bojan Jerančič. Lovoriko najboljšega veterana si je priigral Marjan Stokanovič, Luka Rifelj pa je bil najboljši mladinec.Rezultate in končno stanje najdete tukaj.


Dolenjsko osnovnošolsko prvenstvo13. december 2009

V soboto 12.decembra so najboljši osnovnošolci odigrali Dolenjsko prvenstvo. Zmagovalci so postali Zala Šturm, Matej Brcar, Maja Urbanč in Ambrož Čopi. Najboljši trije iz vsake izmed štirih konkurenc so se uvrstili na državno prvenstvo.Rezultate in končno stanje najdete tukaj.


Srednješolsko državno prvenstvo13. december 2009

Na srednješolskem državnem prvenstvu za šolsko leto 2009/2010 je Jernej Zupančič osvojil bronasto medaljo. Po slabšem začetku je v zaključnih bojih za las prišel do medalje. Ravno obratno se je godilo Luki Riflju, ki je po odličnem začetku padel globoko po razpredelnici. Poleg njiju so na prvenstvu nastopili še Manca Hervolj, Dejan Andolšek in Aleš Brcar.Rezultate in končno stanje najdete tukaj.


Finalni turnir Dolenjsko-posavske članske lige29. november 2009

V nedeljo, 29. novembra, je bil v Žužemberku odigran finalni turnir letošnje Dolenjsko-posavske članske lige. Šestih kvalifikacijskih turnirjev se je udeležilo 126 igralcev. Izmed njih si jih je 50 priborilo pravico nastopa na finalnem turnirju. Zmago in drugo mesto sta v Krško odpeljala Samo Štajner in Gorazd Novak, s tretjim mestom pa se je tokrat moral zadovoljiti Marjan Kastelic.Rezultate in končno stanje najdete tukaj.


Občinsko osnovnošolsko prvenstvo29. november 2009

V petek 27. januarja so osnovnošolci odigrali občinsko prvenstvo. Pomerili so se v štirih konkurencah. Pri mlajših deklicah je zmagala Ana Urbanč pred Hano Bajt in Emo Koncilja. Med mlajšimi dečki je bil najboljši Maj Zirkelbach, drugi in tretji pa sta bila Jan Gimpelj in Miha Radež. Pri starejših deklicah je bila prva Andreja Dobrovoljc pred Majo Urbanč in Natašo Srebrnjak. Zmagovalec turnirja starejših dečkov je postal Peter Urbanč, sledila pa sta mu Matija Čarman in Tadej Štampohar.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Občinska.
Mladinsko svetovno prvenstvo28. november 2009

Med 12. in 22. novembrom je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Turčiji v konkurenci do 12 let nastopil Peter Urbanč in s 5,5 točke osvojil 63. mesto. Pred zaključnimi boji mu je kazalo precej bolje, nato pa je v zadnjih kolih nekoliko popustil in izpustil priložnost za odmevnejšo uvrstitev.

Končni vrstni red si lahko ogledate tukaj.
6. turnir Dolenjsko-posavske članske lige28. oktober 2009

V soboto 24. oktobra 2009 je bil v Kočevju odigran zadnji turnir rednega dela Dolenjsko-posavske članske lige. Zmagal je Marjan Kastelic, drugi in tretji pa sta bila Igor Mestek in Jernej Zupančič. Najboljši v skupnem seštevku se bodo pomerili na finalnem turnirju, ki bo decembra v Novem mestu.

Rezultate in končni vrstni red si lahko ogledate tukaj.


DŠI - jesenski del20. oktober 2009

V torek 20. oktobra 2009 je bil odigran turnir jesenskega dela delavskih športnih iger. Med posamezniki je zmagal Marjan Kastelic pred Alojzom Železnikom in Slavkom Bedičem. Ekipno so tesno zmagali Pedagogi. Drugi so bili Upokojenci, tretja pa ekipa Krke.

Rezultate in končni vrstni red po spomladanskem in jesenskem delu si lahko ogledate tukaj.


Prva članska liga (zahod)19. oktober 2009

V Ljubljani se je zaključila Prva članska liga (zahod) za leto 2009. Pomlajena novomeška ekipa se je odrezala odlično, saj je osvojila nepričakovano četrto mesto. Pod vodstvom Marjana Kastelica, ki je na drugi deski dosegel kar 8,5 točk iz devetih partij, so tudi ostali igralci igrali nad svojim ratingom. Med drugim je Jernej Zupančič s 6 točkami osvojil normo za mojstrskega kandidata.

Oglejte si končno stanje v naši rubriki Rezultati odrasli > Počasni šah
11. hitropotezni turnir15. oktober 2009

V torek 13. oktobra 2009 smo odigrali enajsti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Tokrat si je zmago priboril Gorazd Novak, drugi pa je bil še en igralec Krškega, Igor Šitnik. Naš najboljši, Marjan Kastelic se je zadovoljil s tretjim mestom. Prvo mesto v skupnem seštevku je skorajda že osvojil Marjan Kastelic, drugi je še vedno Bojan Jerančič, vendar ga dohiteva Jernej Zupančič.

Rezultate in skupni vrstni red po enajstih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


5. pospešeni turnir1. oktober 2009

V torek 29. septembra 2009 smo odigrali peti pospešeni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Z enim remijem je zmagal Marjan Kastelic, drugi je bil Emil Luzar, tretji pa Urban Zupančič. V skupnem seštevku je na prvem mestu Marjan Kastelic, drugi Jernej Zupančič, tretji pa Bojan Jerančič.

Rezultate in skupni vrstni red po petih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.


Igre prijateljstva20. september 2009

Mladinska ekipa ŠD KRKA Novo mesto je 19. septembra 2009 sodelovala na 7. igrah prijateljstva. Gostitelj tekmovanja je bila tokrat Dolenjska, sodelovale pa so še ekipe iz Gospiča (Hrvaška), Bihača (Bosna in Hercegovina) ter Šoprona (Madžarska). V ekipnem tekmovanju so bili Peter Urbanč, Ambrož Čopi, Dejan Andolšek, Tadej Štampohar, Manca Hervolj, Maja Urbanč in Andreja Dobrovoljc popolnoma izenačeni z ekipo Bihača, tako da je zmagovalca določil žreb, ki je bil bolj naklonjen gostom. V posamičnem tekmovanju je zmagal Peter Urbanč, pri dekletih pa je bila Manca Hervolj tretja.
5. turnir Dolenjsko-posavske članske lige20. september 2009

V petek 18. septembra smo v Žužemberku odigrali 6. Černačev memorial, ki šteje kot 5. turnir za ciklus Dolenjsko-posavske članske lige. Udeležilo se ga je kar 48 igralcev, od tega 18 igralcev z lokalnim ratingom preko 2000 točk! Z enim remijem v sedmih kolih je zmagal Marjan Kastelic in tako dokončno osvojil prvo mesto v skupnem seštevku, drugo mesto si je priboril Vojko Srebrnič, tretji pa je bil Marko Srebrnič. Petih turnirjev Dolenjsko-posavske članske lige se je do sedaj udeležilo kar 123 šahistov in šahistk!

Podatke o ligi, rezultate dosedanjih turnirjev ter skupni vrstni red si lahko ogledate tukaj.


10. hitropotezni turnir17. september 2009

V torek 15. septembra 2009 smo odigrali deseti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Spet je dobro igral Marjan Kastelic in se z desetimi točkami uvrstil na prvo mesto. Odličen drugi je bil novomeški mladinec, komaj dvanajstletni Peter Urbanč, tretji pa ponovno Bojan Jerančič. V skupnem seštevku je na prvem mestu Marjan Kastelic, drugi je z dvema zaporednima visokima uvrstitvama Bojan Jerančič, na tretje mesto pa je padel Jernej Zupančič.

Rezultate in skupni vrstni red po desetih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


9. hitropotezni turnir3. september 2009

V torek 1. septembra 2009 smo odigrali deveti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Tokrat je odlično zaigral Marjan Kastelic in z vsemi možnimi točkami osvojil prvo mesto. Drugi je bil Gorazd Novak iz Krškega, tretji pa Bojan Jerančič. V skupnem seštevku se je na prvem mestu utrdil Marjan Kastelic, sledi mu Jernej Zupančič, tretji pa je Bojan Jerančič.

Rezultate in skupni vrstni red po devetih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Državno hitropotezno prvenstvo3. september 2009

V Šentjurju je bilo 29. avgusta državno prvenstvo v hitropoteznem šahu. V dopoldanskem delu je bilo odigrano ekipno prvenstvo, kjer so naslov prvakov ponovno osvojili šahisti Branika iz Maribora. Novomeščani so ob odsotnosti prve ekipe osvojili trinajsto in dvaindvajseto mesto. Po kosilu se je začelo posamično prvenstvo, kjer je naša Indira Bajt osvojila naslov državne hitropotezne prvakinje. V absolutni konkurenci je zmagal Marjan Črepan, pred Markom Srebrničem in Juretom Zorkom. Naš najboljši je bil Marjan Kastelic na sedmem mestu.

Rezultate si lahko ogledate v naši rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Državna mladinska liga3. september 2009

V tednu od 22. do 27. avgusta se je v Novi Gorici odvijala Državna mladinska liga. Brez večjih težav so prvo mesto osvojile Domžale. Naša četverica je izpolnila cilj in dosegla solidno četrto mesto, čeprav jim je na začetku kazalo precej bolje. V postavi so bili Jernej Zupančič (4,5/9), Peter Urbanč (4/9), Luka Rifelj (3,5/9) in Ambrož Čopi (6,5/9).Rezultate in ostalo si lahko ogledate v naši rubriki Rezultati mladina > Državna.


Državno prvenstvo Slovenije16. avgust 2009

V tednu od 9. do 16. avgusta se je na Otočcu igralo Državno prvenstvo Slovenije za leto 2009. Državni prvak je postal Luka Lenič, na drugo mesto se je po zmagi v zadnjem kolu zavihtel Matej Šebenik, tretji pa je bil Jure Škoberne. Pri dekletih je slavila Jana Krivec, ki se je kljub porazu v prvem kolu zbrala in do konca odigrala brez napak. Drugo mesto je osvojila novomeška šahistka Indira Bajt, tretja pa je bila Ksenija Novak.Partije, rezultate in ostalo si lahko ogledate na uradni spletni strani.


Prvenstvo Evropske unije16. avgust 2009

V avstrijskem Cmureku se je odvilo letošnje prvenstvo Evropske unije. Udeležili so se ga Peter Urbanč in njegovi sestri Ana ter Maja. Med dekleti do 8 let je Ana bila peta, prav tako je bil odličen peti Peter v konkurenci fantov do 12 let. Maja je bila med dekleti do 14 let dvanajsta.Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.


Kvalifikacije za državno prvenstvo Slovenije12. julij 2009

Na Otočcu so se končale Kvalifikacije za državno prvenstvo Slovenije 2009. Na državno prvenstvo so se uvrstili zmagovalec Jure Zorko, poleg njega pa še Dean Miletič, Peter Kokol in Igor Jelen.

Partije, rezultate in končno stanje si lahko ogledate v naši rubriki.


8. hitropotezni turnir6. julij 2009

V nedeljo 5. julija 2009 smo odigrali osmi hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Prvi dve mesti sta se odpravili v Krško skupaj z Gorazdom Novakom in Samom Štajnerjem. Tretji je bil novomeški mladinec Jernej Zupančič. V skupnem seštevku na prvem mestu ostaja Marjan Kastelic, sledi mu Jernej Zupančič, tretji pa je Roman Janko.

Rezultate in skupni vrstni red po osmih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Dolenjsko-posavska članska liga20. junij 2009

V rubriku "Rezultati člani" smo dodali novo podrubriko posvečeno Dolenjsko-posavski članski ligi. V njej najdete vse podatke o ligi in rezultate dosedanjih turnirjev. Štirih turnirjev se je udeležilo kar 108 igralcev!


Nedelovanje spletne strani20. junij 2009

Zvesti obiskovalci naše strani ste zagotovo opazili, da nekaj časa ni bila dosegljiva. Prav tako verjetno opažate, da ponovno je. Stran ni delovala zaradi admistrativnih težav, ki so sedaj odpravljene.


Pokalno prvenstvo Slovenije22. maj 2009

Med 22. in 24. majem v Hotelu Šport na Otočcu poteka Pokalno prvenstvo Slovenije. Ekipe se bodo med seboj pomerile v petih kolih švicarskega sistema. Rezultate lahko spremljate v naši rubriki.


Kadetska liga 200919. maj 2009

Med vikendom, 9. in 10. maja, je v Novi Gorici potekala Kadetska liga. ŠD KRKA Novo mesto je nastopilo z eno ekipo kadetov in dvema ekipama kadetinj. Po igri za vrh skozi celoten turnir so na koncu tako fantje kot prva ekipa deklet osvojili četrto mesto.
Predstavniki našega kluba so tokrat bili (od leve proti desni): Barbara Doberdrug, Maja Urbanč, Manca Hervolj, Andreja Dobrovoljc, Ambrož Čopi, Grega Okleščen, Peter Urbanč, Robi Bele in Tadej Štampohar.Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.


5. hitropotezni turnir15. maj 2009

V torek 12. maja 2009 smo odigrali peti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Tokrat sta bila zmagovalca dva, Marjan Kastelic in Gorazd Novak. Tretje mesto je pripadlo Jerneju Zupančiču. V skupnem seštevku je krepko spredaj Marjan Kastelic, sledita pa mu Roman Janko in Marjan Stokanovič.

Rezultate in skupni vrstni red po petih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Občni zbor3. maj 2009

Pred hitropoteznim turnirjem 21. aprila je bil občni zbor društva. Najpomembnejša točka so bile volitve v organe društva. Po dvaindvajsetih letih predsedovanja Jožeta Puclja je novi predsednik postal Robert Rudman. Članstvo v ostalih organih je naslednje:

Upravni odbor:
 • Robert Rudman (predsednik)
 • Borut Lužar (podpredsednik)
 • Andrej Dobrovoljc (predstavnik staršev)
 • Marjan Kastelic (član)
 • Jože Pucelj (član)
Nadzorni odbor:
 • Emil Luzar (predsednik)
 • Andrej Jakobčič (član)
 • Marko Čopi (član)
Disciplinska komisija:
 • Romana Bilbija (predsednica)
 • Roman Janko (član)
 • Jure Muhič (član)
 • Gorazd Kosmina (namestnik)
 • Mirko Golobič (namestnik)

Navzoči člani in članice so se ob tem posebej zahvalili Jožetu Puclju za uspešno vodenje društva ter dolgoletnima funkcionarjema Antonu Škerlju in Mihi Hrovatiču za njun trud in delo v organih društva.


4. hitropotezni turnir3. maj 2009

V torek 21.4.2009 se je odvil četrti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Zmagal je Marjan Kastelic, ki je dobil vseh devet partij. Na drugo mesto se je po daljšem času zavihtel Bojan Jerančič, tretji pa je bil Emil Luzar. V skupnem seštevku vodi Kastelic pred Jankom in Jerančičem.

Rezultate in skupni vrstni red po štirih turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Rudolfov turnir11. april 2009

V torek 7.4.2009 se je z Rudolfovim turnirjem začela Dolenjsko-posavska šahovska liga 2009. Turnirja se je udeležilo 40 igralcev, zmagal pa je Marjan Kastelic pred Igorjem Mestekom in Jernejem Zupančičem. V sklopu lige se bo letos odigralo še pet turnirjev. Več si lahko preberete v Pravilniku lige.

Rezultate Rudolfovega turnirja si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.


3. hitropotezni turnir20. marec 2009

V torek 17.3.2009 je bil odigran tretji hitropotezni turnir za leto 2009. Tokrat je zmagal Marjan Črepan pred Marjanom Kastelicem in Igorjem Šitnikom. V skupnem seštevku je prvi Marjan Kastelic, na drugem mestu je Jože Pucelj, tretji pa Roman Janko.

Rezultate in skupni vrstni red po treh turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.


Državno osnovnošolsko ekipno prvenstvo20. marec 2009

Osnovnošolci so 14. in 15. marca odigrali državno ekipno prvenstvo. Pri dekletih so osnovnošolke iz Bršljina osvojile odlično drugo mesto. Pri fantih so bili Grmčani peti, ekipa iz Otočca pa šesta.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.
3. pospešeni turnir7. marec 2009

V torek 3.3.2009 je bil odigran tretji pospešeni turnir za leto 2009. Marjan Kastelic je stvari spet postavil na svoje mesto in zmagal s sedmimi točkami iz sedmih partij. Drugo mesto je pripadlo Jožetu Puclju, tretji pa je bil Jernej Zupančič s petimi točkami. Prav toliko jih je zbral tudi Andrej Kuhar, vendar je zaradi slabših dodatnih kriterijev ostal na četrtem mestu.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

Pospešeno mladinsko državno prvenstvo3. marec 2009

Mladinci so po tednu počasnega šaha odigrali še pospešeno državno prvenstvo. Prvakinja do 8 let je ponovno postala Ana Urbanč, Peter Urbanč je v svoji konkurenci osvojil drugo mesto. Z medaljo je odšel domov še Grega Okleščen.

Končni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.

Mladinsko državno prvenstvo3. marec 2009

Pretekli teden so se mladinci v Rogaški Slatini borili za visoke uvrstitve na državnem mladinskem prvenstvu. V novem mestu smo dobili državno prvakinjo do 8 let, to je Ana Urbanč. Poleg tega sta Peter Urbanč in Andreja Dobrovoljc osvojila tretji mesti v svojih konkurencah. Tudi ostali člani novomeške delegacije so posegli po visokih mestih.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.
2. hitropotezni turnir25. februar 2009

V torek 24.2.2009 je bil odigran drugi hitropotezni turnir za leto 2009. Nastopilo je šestnajst igralcev. Prvo mesto je osvojil Borut Lužar, drugi je bil Zvonimir Meštrovič iz Krškega, tretji pa Jože Pucelj, ki je v začetku premagal Lužarja, Meštroviča in Kastelica, nato pa popustil v nadaljevanju.

Rezultate in skupni vrstni red po dveh turnirjih si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

Dolenjsko osnovnošolsko ekipno prvenstvo15. januar 2009

V četrtek 12. februarja so mladinci odigrali Dolenjsko osnovnošolsko ekipno prvenstvo.

Oglejte si rezultate v rubriki Rezultati mladina > Področna.
Bedič zmagal na pospešenem turnirju13. februar 2009

V torek 10.2.2009 smo odigrali drugi pospešeni turnir. Z lepo igro je zmagal Slavko Bedič pred Jernejem Zupančičem in Bojanom Jerančičem.

Rezultate in skupni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

Dolenjsko mladinsko prvenstvo31. januar 2009

V soboto 31. januarja so mladinci odigrali Dolenjsko prvenstvo. Prvenstvo je potekalo v sedmih konkurencah, najboljši pa so se uvrstili na Državno mladinsko prvenstvo za leto 2009.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Področna.
1. hitropotezni turnir28. januar 2009

V torek 27.1.2009 je bil odigran prvi hitropotezni turnir za leto 2009. Ob odsotnosti nekaterih stalnih udeležencev, je nastopilo le dvanajst igralcev. Zmagal je Marjan Kastelic pred Emilom Luzarjem in Romanom Jankom.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

Državno prvenstvo v problemskem šahu28. januar 2009

V nedeljo 25.1.2009 je v Šahovskem domu potekalo državno prvenstvo v problemskem šahu. Izmed novomeščanov so se ga udeležili kar trije, Andrej Jakobčič ter novinca, Borut Lužar in Urban Zupančič. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah, druga je primerna za začetnike, medtem ko je prva namenjena izkušenim problemistom. Urban Zupančič se je, kljub temu, da je bilo to njegovo prvo tekmovanje, odločil za težjo skupino in osvojil dobro peto mesto. Zmagal je Marko Klasinc.


Ekipno osnovnošolsko prvenstvo23. januar 2009

V četrtek 22. januarja so osnovnošolci odigrali občinsko ekipno prvenstvo. V štirih konkurencah je nastopilo štirinajst ekip. V konkurenci mlajših deklic so zmagala dekleta iz OŠ Grm, pri starejših pa dekleta iz OŠ Bršljin. Iz Bršljina so prav tako zmagovalci pri mlajših dečkih, medtem ko so pri starejših zmagali fantje (in dekle) z Otočca.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Občinska.
1. pospešeni turnir14. januar 2009

Letošnji prvi pospešeni turnir smo igrali 13. januarja. Udeležilo se ga je 17 igralcev. Zmago je v Krško odpeljal Gorazd Novak, drugi je bil Emil Luzar, tretji pa Borut Lužar.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

13. osnovnošolsko državno prvenstvo13. januar 2009

Na Otočcu je 10. in 11. januarja potekalo osnovnošolsko državno prvenstvo. Domači šahisti tokrat niso posegli po medaljah, so pa bili v igri zanje vse do zadnjih kol. Rezultate in fotografije si lahko ogledate tukaj.