Novice za leto 2008

14. (novoletni) hitropotezni turnir25. december 2008

V torek 23.12.2008 smo odigrali zadnji, štirinajsti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto v letu 2008. Udeležilo se ga je 32 igralcev, med njimi tudi naša tujka Anna Ushenina, ki je za nas igrala Državno člansko ligo. Anna je zmagala, drugo mesto pa je odnesel še en ligaš, Žiga Volf. Tretji je bil Gorazd Novak iz Krškega. Skupni seštevek je suvereno dobil Marjan Kastelic, drugi je bil Igor Šitnik in tretji novomeški mladinec Jernej Zupančič.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

Dolenjsko osnovnošolsko prvenstvo20. december 2008

Danes so osnovnošolci na OŠ Drska odigrali dolenjsko prvenstvo v konkurencah fantov in deklet do 12 in do 15 let. Najboljši so se uvrstili na državno prvenstvo, ki bo 10. in 11. januarja 2009 na Otočcu.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina -> Področna.
Državna članska liga14. december 2008

V Murski Soboti se je končala Državna članska liga. Po dobrem začetku je novomeška ekipa popustila v nadaljevanju ter izgubila nekaj neposrednih dvobojev za obstanek v ligi. Na koncu je osvojila deveto mesto in izpadla, vendar dokazala, da si je nastop zaslužila.

Oglejte si rezultate in končno stanje na http://www.sah-zveza.si/rez/0812/si08lgdm/.
7. pospešeni turnir8. december 2008

V torek 2.12.2008 smo odigrali sedmi pospešeni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Zmaga je ostala doma, pri Marjanu Kastelicu, drugo mesto je z Gorazdom Novakom odšlo v Krško, tretji pa je bil Jernej Zupančič. Povsem enak vrstni red je v skupnem seštevku.

Rezultate in skupni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

Prijateljski dvoboj30. november 2008

V soboto, 29.11.2008, smo odigrali povratni prijateljski dvoboj s ŠK Ericsson Zagreb. Ponovno smo zmagali v počasnem delu ter izgubili hitropotezni dvoboj. Na popoldanskem turnirju je zmagal Emil Luzar. Oglejte si poročilo, ki ga je pripravil Jože Pucelj.
Hitropotezni turnir28. november 2008

V soboto, 29.11.2008 ob 15. uri, bomo v Klubu 103 (pri Športni dvorani Marof) po povratnem prijateljskem dvoboju s ŠK Ericsson Zagreb odigrali še hitropotezni turnir z devetimi koli. Turnir bo odprt za goste iz Zagreba in novomeške šahiste! Nagradni sklad je 100 evrov, prijavnina na igralca pa 5 evrov.

Seveda pa ste vsi vabljeni že na ogled dvoboja, ki bo potekal v dopoldanskih urah!

Državna članska liga 200828. november 2008

Letošnji največji in najpomembnejši nastop čaka člansko ekipo v začetku decembra (od 6. do 14.12.2008) v Murski Soboti. To je nastop v Državni članski ligi 2008.

Nastopili bomo v naslednji postavi:
 IgralecNaslovELO-rating
1.Ivanišević IvanVelemojster2658
2.Ushenina AnnaVelemojstrica2496
3.Kutuzović BrankoMednarodni mojster2313
4.Kastelic MarjanFIDE mojster2270
5.Brezovar MatjažMojstrski kandidat2236
6.Pucelj JožeMojstrski kandidat2102
7.Volf ŽigaMojstrski kandidat2180
8.Bajt IndiraFIDE mojstrica2200
9.Luzar EmilMojstrski kandidat2184

Med desetimi najboljšimi slovenskimi ekipami smo deveti po povprečnem ratingu, tako da nas čaka hud boj za osmo mesto, ki še prinaša obstanek v ligi. Neposredna konkurenta v borbi za obstanek bosta ekipi Nove Gorice in LŠK Metalka Trgovina Ljubljana.

Prvič v zgodovini lige bo možno spremljati prenos vseh partij v živo preko interneta. Za ogled partij ni potrebna nobena dodatna programska oprema. Internetno stran lige, kjer lahko najdete vse podatke o ekipah, igralcih, razporedu kol ipd., je http://www.sah-zveza.si/rez/0812/si08lgdm/.


Občinsko osnovnošolsko prvenstvo28. november 2008

V sredo, 26.11.2008 so osnovnošolci odigrali posamično prvenstvo do 12 in do 15 let. V konkurencah do 12 let sta zmagala Peter Urbanč in Andreja Dobrovoljc. Pri starejših je bil najboljši Grega Okleščen, pri dekletih pa Manca Hervolj.

Rezultate najdete v rubriki Rezultati mladina > Občinska.
Prijateljski dvoboj26. november 2008

V soboto, 29.11.2008 ob 10. uri, bomo v Klubu 103 (pri Športni dvorani Marof) odigrali povratni prijateljski dvoboj s ŠK Ericsson Zagreb. Igrali bomo na osmih deskah, najprej počasno partijo z eno uro časa za razmišljanje na igralca, nato pa še hitropotezni dvoboj po Ševeningškem sistemu. Ljubitelji šahovske igre ste vabljeni na ogled!

Dvoboj bo lepa priprava za nekaj igralcev, saj že naslednjo soboto začenjajo turnir Državne slovenske lige 2008!

Trenutni vrstni red hitropoteznih turnirjev22. november 2008

Objavljen je še skupni vrstni red po trinajstih hitropoteznih turnirjih. Prva trojica je že znana. Zmagovalec skupnega seštevka bo Marjan Kastelic, drugo in tretje mesto pa si bosta razdelila Igor Šitnik in Jernej Zupančič - med njima vrstni red še ni znan. V ozadju potekajo boji za uvrstitev med peterico.

Trenutni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

13. hitropotezni turnir20. november 2008

V torek 18.11.2008 smo odigrali trinajsti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Kljub štirim močnim gostom iz Hrvaške je prvo mesto znova osvojil Marjan Kastelic, sledil mu je Milan Franič iz Pule, tretje mesto pa si je priboril Goran Antunac.
Skupni vrstni red po trinajstih turnirjih bo objavljen v kratkem.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

Rezultati turnirjev v Firefoxu11. november 2008

Obveščam vse uporabnike brskalnika Firefox, da so odslej ponovno na voljo rezultati turnirjev tudi v tem orodju. Zaradi neopaženega hrošča, so bili nekaj časa vidni le v Internet Explorerju.

Če opazite še kakšne podobne napake ali nepravilnosti, prosim pišite na naslov sahovsko.drustvo.nm@gmail.com.

6. pospešeni turnir6. november 2008

V torek 4.11.2008 smo odigrali šesti pospešeni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Zmago je v Krško odpeljal Gorazd Novak, na zanj skromnem drugem mestu se je znašel Marjan Kastelic, tretji pa je bil Emil Luzar. Turnirja se je udeležilo osemnajst igralcev.
Skupno prvo mesto je že osvojil Marjan Kastelic, za nižja pa se bodo na zadnjem turnirju decembra igralci še borili. Trenutno je drugi Borut Lužar s 374 točkami pred Marjanom Stokanovičem, ki jih je zbral 358.

Rezultate in skupni vrstni red si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

ICP spletni šahovski portal29. oktober 2008

Pred kratkim je luč sveta ugledal prvi slovenski šahovski portal, ki omogoča igranje šaha. Edina obveznost uporabnika je registracija, ki pa je brezplačna. Portal je neprofiten - oglejte si ga na tej povezavi: ICP portal.

Upamo seveda, da zaradi tega ne bo trpel obisk naše strani! :)

Druga članska liga (zahod) 200829. oktober 2008

V soboto 18. oktobra se je zaključila letošnja druga članska liga zahod. ŠD KRKA Novo mesto se je je udeležila z mlajšo, skoraj popolnoma mladinsko ekipo in dosegla zadovoljiv rezultat. Osvojila je deveto mesto izmed osemnajstih ekip in si s tem priborila nastop v tej ligi v naslednjem letu, ustanovila se bo namreč tudi tretja zahodna liga.Odličen rezultat so dosegli Jernej Zupančič (5/7) na prvi deski, Urban Zupančič (5/7) na tretji oz. drugi deski in Luka Rifelj (5,5/7) na četrti oz. tretji deski. Prav tako so svoj delež prispevali Ambrož Čopi, Grega Okleščen in Dejan Andolšek.Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Turnirski.

5. pospešeni turnir22. oktober 2008

V torek 22. oktobra je bil odigran peti pospešeni turnir ŠD KRKA Novo mesto za leto 2008. V konkurenci šestnajstih igralcev je ponovno zmagal Marjan Kastelic, drugi je bil Igor Šitnik, na tretje mesto pa se je zavihtel Roman Janko. Tudi v skupnem seštevku pospešenih turnirjev vodi Marjan Kastelic, ki ima nedosegljivo prednost pred zasledovalci, saj bosta v letu 2008 le še dva pospešena turnirja. Na drugem mestu je Borut Lužar s tesno prednostjo pred Marjanom Stokanovičem.

Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

12. hitropotezni turnir7. oktober 2008

V torek 7. oktobra je bil odigran dvanajsti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto za leto 2008. Ker je bila udeležba skromna, smo igrali po Bergerjevem sistemu. Najbolje se je odrezal Marjan Kastelic, ki je zbral vseh trinajst možnih točk. Z desetimi mu je sledil Jernej Zupančič, tretji pa je bil s pol točke manj Jože Pucelj. V skupnem seštevku ima Kastelic že neulovljivo prednost, na drugem mestu je trdno zasidran Igor Šitnik, tretje mesto Jerneja Zupančiča pa lahko prepreči le še čudež. Boj za stopničke v skupnem seštevku bo bolj zanimiv na pospešenih turnirjih - naslednji bo na vrsti že 21. oktobra.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

11. hitropotezni turnir30. september 2008

V torek 30. septembra se je odigral enajsti hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto za leto 2008. Zmagal je Jernej Zupančič, ki dokazuje, da se hitro približuje najboljšim novomeškim šahistom. Drugo mesto je v Krško odpeljal Gorazd Novak, tretji pa je bil Marjan Kastelic, ki je v skupnem seštevku povečal prednost pred drugouvrščenim Igorjem Šitnikom. Na tretjem mestu se je z zmago na turnirju utrdil Jernej Zupančič.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

5. Černačev memorial19. september 2008

V petek 19. septembra je naš član Jure Muhič v Žužemberku organiziral že peti Černačev memorial. Turnirja se je udeležilo 22 igralcev. Prvo mesto je osvojil Marjan Kastelic, drugi je bil Marjan Črepan in tretji Žiga Volf.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Pospešeni.

10. hitropotezni turnir16. september 2008

V torek 16. septembra se je odigral deseti letošnji hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Tokrat je ponovno zmagal Marjan Kastelic pred Marjanom Črepanom. Tretji je bil Igor Šitnik. V skupnem seštevku vodi Kastelic pred Šitnikom, tretji pa je še vedno Bojan Jerančič, vendar le točko pred mladincem Jernejem Zupančičem.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

9. hitropotezni turnir6. september 2008

V torek 2. septembra se je odigral deveti letošnji hitropotezni turnir ŠD KRKA Novo mesto. Zmago je odnesel Igor Šitnik, drugi je bil mladinec Jernej Zupančič in tretji igralec iz Krškega, Gorazd Novak. V skupnem seštevku tesno vodi Kastelic pred Šitnikom, tretji je Jerančič s precejšnjim zaostankom.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Hitropotezni.

Mladinci peti6. september 2008

Mladinska ekipa našega društva se je v Državni mladinski ligi 2008 uvrstila na peto mesto in s tem izpolnila pričakovanja, čeprav bi z malo sreče lahko posegli tudi višje.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.

Indira četrta na državnem prvenstvu6. september 2008

Z zamudo objavljamo, da se je naša članica Indira Bajt na državnem prvenstvu članic uvrstila tik pod vrh. Pred njo so bile le tri slovenske velemojstrice - Ana Srebrnič, Jana Krivec in povratnica Darja Kapš. Čestitke!
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati odrasli > Turnirski.

Klubska kadetska liga12. maj 2008

V Mariboru je 10. in 11. maja potekala klubska kadetska liga za leto 2008. Naši ekipi sta se odrezali dobro. Fantje so dosegli četrto, dekleta pa šesto mesto. Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina > Državna.
Mednarodna zmaga članske ekipe20. april 2008

V soboto, 19. aprila 2008, je članska ekipa ŠD KRKA Novo mesto v Zagrebu odigrala prijateljski dvoboj na osmih deskah proti ekipi ŠK Ericsson-Nikola Tesla. Najprej se je odigral dvoboj z eno uro časa na igralca, kjer so gostje iz Novega mesta slavili z minimalno zmago 4,5 : 3,5, nato pa še hitropotezni po ševeninškem sistemu, kjer so premoč pokazali domačini in zmagali z rezultatom 37,5 : 27,5. Povratni dvoboj bo predvidoma junija 2008 v Novem mestu.

Preberite si tudi poročilo kapetana Jožeta Puclja o dvoboju.

Osnovnošolci z Grma tretji v državi20. april 2008

V soboto, 19. aprila 2008, je na OŠ Mirana Jarca v Ljubljani potekalo 11. ekipno državno prvenstvo za osnovnošolce do 12 let. Šahisti OŠ Grm so osvojili odlično tretje mesto, takoj za njimi pa so bili z enakim številom šahovskih točk šahisti z OŠ Otočec.
Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina / Državna.
Kadetska liga6. april 2008

V rubriki Rezultati mladina / Kadetska liga so objavljeni rezultati zadnjega turnirja in skupni seštevki po vseh štirih turnirjih. Na fotografiji so zmagovalci skupnih seštevkov (od leve): Maja Urbanč (dekleta do 12 let), Nataša Bučar (dekleta do 16 let), Petra Pavlič (dekleta do 10 let), Vid Dobrovoljc (fantje do 10 let), Ambrož Čopi (fantje do 16 let) in Peter Urbanč (fantje do 12 let).
Kadetska liga29. marec 2008

V rubriki Rezultati mladina / Kadetska liga so objavljeni rezultati in skupni seštevki po treh turnirjih. Finalni turnir bo v petek, 4.4.2008, na OŠ Drska.


Ekipno srednješolsko prvenstvo17. marec 2008

Na državnem ekipnem prvenstvu srednjih šol so dijaki Gimnazije Novo mesto osvojili odlično tretje mesto. V postavi so nastopili Jernej Zupančič, Marko Pucelj, Luka Rifelj in Dejan Andolšek.Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina / Državna.


Mladinsko državno prvenstvo17. marec 2008

Konec februarja je potekalo državno mladinsko prvenstvo v šahu. Naši šahisti so se odrezali dobro, Vid Dobrovoljc in Peter Urbanč pa sta osvojila bron v svojih kategorijah.
Dan kasneje je na mladinskem pospešenem prvenstvu Peter ponovno osvojil kolajno, tokrat je bil drugi med dečki do 12 let, njegova sestra Ana je bila v konkurenci deklic do 8 let prva, druga sestra, Maja, pa pri deklicah do 12 let druga.Rezultate si lahko ogledate v rubriki Rezultati mladina / Državna.


Grega Okleščen tretji na osnovnošolskem državnem prvenstvu13. januar 2008

Grega Okleščen je na B turnirju posamičnega državnega osnovnošolskega prvenstva osvojil odlično tretje mesto. Visoko se je uvrstil tudi Peter Urbanč, ki je bil na koncu deveti. Pri dekletih sta se dobro odrezali Manca Hervolj (osmo mesto) ter Andreja Doberdrug (štirinajsto mesto).

Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati mladina / Državna.