Novice


Vid Talent leta 20172. april 2018

Na 12. srečanju s Krkinimi sponzoriranci, ki je bilo v sredo, 28. marca 2018, so med številnimi novomeškimi športnimi upi izbrali tri izjemne posameznike, ki so prejeli priznanje Talent leta 2017. Prestižno priznanje je letos prejel tudi naš šahist Vid Dobrovoljc, ki je v lanskem letu ob treh naslovih državnega prvaka osvojil še prvo novomeško evropsko medaljo, saj je bil 2. na evropskem prvenstvu mladincev do 18 let v hitropoteznem šahu. Tudi v letu 2018 nadaljuje z izvrstnimi dosežki: čeprav se je sezona šele dobro začela, je že osvojil dva nova naslova državnega prvaka. Ves ta čas je bil Vid Dobrovoljc stalen član slovenske kadetske in mladinske šahovske reprezentance. Je tudi prejemnik občinske štipendije za nadarjene in ambasador Štukljevega leta športa 2018 v Novem mestu, ob vseh tem pa še odličnjak na novomeški gimnaziji.
Hitropotezni in pospešeni prvenstvi28. februar 2018

Šahovsko društvo KRKA Novo mesto je v sodelovanju s Termami Krka od petka, 9., do nedelje, 11. 2. 2018, na Otočcu organiziralo posamični in ekipni državni prvenstvi v pospešenem in hitropoteznem šahu za člane in članice.

Ponovno smo dosegli nekaj odličnih uvrstitev. Ekipa članov je tako v pospešenem kot v hitropoteznem šahu dosegla tretje mesto, na posamičnem prvenstvu pa je bil Maj Zirkelbach drugi!

Bilten tekmovanja najdete tukaj!Partner prenosov v živo


Terme Krka OPEN 201714. oktober 2017

Šahovsko društvo KRKA Novo mesto v sodelovanju s Termami Krka in MO Novo mesto od četrtka, 2., do nedelje, 5. 11. 2017, organizira tradicionalni šesti novomeški šahovski turnir za mednarodni FIDE ELO rating, ki bo potekal v Hotelu Šport, Grajska cesta 2, 8222 Otočec.

Razpis turnirja najdete tukaj, sicer pa lahko vse informacije o turnirju, vključno s prenosi v živo dobite na uradni spletni strani turnirja!Partner prenosov v živo


Državna prvenstva v hitrem in pospešenem šahu12. september 2017

Od 8. do 9. septembra 2017 so v Murski Soboti potekala državna šahovska prvenstva v pospešenem in hitropoteznem šahu, tako posamična kot ekipna. Člani in članice ŠD KRKA Novo mesto so osvojili skoraj vse, kar se je osvojiti dalo.

Člani so zmagali na ekipnem turnirju v pospešenem šahu, članice so bile tretje (celotne rezultate najdete tukaj).

V posamični konkurenci je zmagal Jure Zorko, med članicami je bila Andreja Dobrovoljc tretja (celotne rezultate najdete tukaj).

Na hitropoteznem ekipnem prvenstvu so tako člani kot članice osvojili drugo mesto (celotne rezultate najdete tukaj).

Na posamičnem hitropoteznem prvenstvu pa je zmagal Marjan Kastelic (celotne rezultate najdete tukaj).

Čestitamo!
Šahovski treningi1. september 2017

Šahovsko društvo KRKA Novo mesto bo v šolskem letu 2017/18 organiziralo šahovske treninge za tri starostne oziroma kakovostne skupine mladih šahistov in šahistk iz Novega mesta in širše Dolenjske. Vsi treningi bodo potekali v društvenih prostorih v sejni sobi v prvem nadstropju garderobne stavbe na novomeškem stadionu po naslednjem programu:

 1. ŠAHOVSKA ŠOLA predstavlja temeljno šahovsko izobraževanje za vse mlade, ki že obvladajo osnove šahovske igre in so že uspešno nastopili na različnih šahovskih tekmovanjih v Novem mestu in na Dolenjskem. Namenjena je igralcem in igralkam iz druge triade OŠ, izjemoma pa tudi kakšnemu od mlajših navdušencev, ki želi napredovati in nastopati tudi na bolj zahtevnih šahovskih prvenstvih. Prvi letnik šahovske šole bomo začeli v petek, 8. septembra 2017, in se učili vsak petek od 15.30 do 17.45. Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 2. KADETSKA ŠAHOVSKA ŠOLA je namenjena najboljšim igralcem in igralkam iz druge in tretje triade OŠ, ki so uspešno končali ciklus šahovske šole. Začeli bomo v četrtek, 7. septembra 2017, in trenirali vsak četrtek od 16.30 do 18.45. Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 3. MLADINSKI TRENING za najboljše mladinke in mladince, ki redno tekmujejo na državnih in mednarodnih prvenstvih, bo potekal po posebnem programu s poudarkoma na lastnem individualnem delu in sodelovanju s slovenskimi trenerji z mednarodnimi šahovskimi naslovi.Evropska mladinska prvenstva25. junij 2017

Od 19. do 23. junija 2017 je v črnogorski Budvi potekalo letošnje evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu. V starostnih kategorijah fantov oziroma deklet do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let je nastopilo okoli 300 šahistov in šahistk iz vse Evrope, med njimi tudi številno zastopstvo mladih Slovencev in Slovenk.

Novomeški FIDE mojster Vid Dobrovoljc je v četrtek, 22. junija 2017, osvojil drugo mesto na Posamičnem hitropoteznem evropskem prvenstvu fantov do 18 let in s tem novomeškemu šahu priboril prvo evropsko medaljo! V pospešenem šahu je bila slovenska mladinska reprezentanca do 18 let (z Vidom na prvi deski) osma, Vid pa je v posamični pospešeni konkurenci osvojil še 18. mesto.

Vid Dobrovoljc bo čez nekaj tednov nastopil še na dveh evropskih mladinskih prvenstvih v standardnem šahu:

 • a) ekipno sredi avgusta na Poljskem,
 • b) posamično pa na začetku septembra v Romuniji.

Rezultate tekmovanj si lahko ogledate tukaj.
Mladinska državna prvenstva6. marec 2017

Na prvih letošnjih državnih prvenstvih je nastopilo 21 mladih novomeških šahistov in šahistk. Konec januarja je v okviru turnirja Hit OPEN 2017 potekalo letošnje absolutno mladinsko DP (do 20 let), kjer je prepričljivo zmagal Vid Dobrovoljc. Od 25. februarja do 4. marca pa so na Ptuju potekala mladinska državna prvenstva v starostnih kategorijah od 8 do 18 let. Vid Dobrovoljc je med fanti do 18 let postal državni prvak v pospešenem šahu, v standardnem šahu pa je osvojil drugo mesto. Med dekleti do 12 let je tretje mesto v pospešenem šahu osvojila Tjaša Pajek. Najboljši ratinški dosežek pa je uspel Maju Finku med fanti do 12 let, ki je v standardnem šahu pridobil kar 84 točk mednarodnega ratinga.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.


Kliknite za dostop do albuma!


Državna članska liga18. december 2016

Po odlični sezoni, polni uspehov v mladinskih konkurencah, so decembra zablesteli še člani Šahovskega društva KRKA Novo mesto, ki so prvič osvojili drugo mesto v v Državni članski ligi. Najzaslužnejši za srebro so mednarodni mojster Jure Zorko (7 točk iz devetih partij), FIDE mojster Vid Dobrovoljc (6/9) ter kapetan ekipe kapetan Jernej Zupančič (4,5/7). Odlično so se odrezali tudi ostali, velemojstra Marin Bosioćić (2,5/3) in Saša Martinović (4/6), Severin Mejak (4/9), Žiga Volf (3/6), Maj Zirkelbach (1,5/2) in Luka Rifelj (0,5/3).

S tem pa šahovska sezona še ni zaključena. Član Jure Zorko je od 14. do 18. decembra nastopil na Evropskem pospešenem prvenstvu v estonskem Talinu, mladinca Vid Dobrovoljc in Maj Zirkelbach pa bosta od 26. do 30. decembra tekmovala na Evropskem pospešenem in hitropoteznem mladinskem prvenstvu v srbskem Novem Sadu (http://novisad2016.com/).
Državna mladinska liga7. november 2016

Med 2. in 6. novembrom je v Ankaranu potekala Državna mladinska liga. Naši so v postavi Vid Dobrovoljc, Maj Zirkelbach, Teo Tomulić in Andreja Dobrovoljc premagali vso konkurenco in postali državni prvaki! Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.
Šahovski treningi26. avgust 2016

Šahovsko društvo KRKA Novo mesto bo v šolskem letu 2016/17 organiziralo šahovske treninge za tri starostne oziroma kakovostne skupine mladih šahistov in šahistk iz Novega mesta in širše Dolenjske. Vsi treningi bodo potekali v društvenih prostorih v sejni sobi v prvem nadstropju garderobne stavbe na novomeškem stadionu po naslednjem programu:

 1. ŠAHOVSKA ŠOLA predstavlja temeljno šahovsko izobraževanje za vse mlade, ki že obvladajo osnove šahovske igre in so že uspešno nastopili na različnih šahovskih tekmovanjih v Novem mestu in na Dolenjskem. Namenjena je igralcem in igralkam iz druge triade OŠ, izjemoma pa tudi kakšnemu od mlajših navdušencev, ki želi napredovati in nastopati tudi na bolj zahtevnih šahovskih prvenstvih. Prvi letnik šahovske šole bomo začeli v petek, 9. septembra 2016, in se učili vsak petek od 15.30 do 17.45. Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 2. KADETSKA ŠAHOVSKA ŠOLA je namenjena najboljšim igralcem in igralkam iz druge in tretje triade OŠ, ki so uspešno končali ciklus šahovske šole. Začeli bomo v četrtek, 8. septembra 2016, in trenirali vsak četrtek od 16.30 do 18.45 (do novega leta se bomo dobivali vsak 2. in 4. četrtek v mesecu, nato pa vsak četrtek v mesecu). Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 3. MLADINSKI TRENING za najboljše mladinke in mladince, ki redno tekmujejo na državnih in mednarodnih prvenstvih, bo potekal po posebnem programu s poudarkoma na lastnem individualnem delu in sodelovanju s slovenskimi trenerji z mednarodnimi šahovskimi naslovi.Vid postal mojster FIDE4. avgust 2016

Komaj 16-letni Vid Dobrovoljc je osvojil naziv FIDE mojster. Trenutno je najmlajši med Slovenci s tem naslovom in edini med člani našega društva. Da si pridobiš ta naziv, moraš imeti 2300 točk FIDE ratinga (to je prvi mednarodni naziv, ki ga lahko pridobi igralec - pri 2400 postaneš mednarodni mojster, pri 2500 pa velemojster), Vid pa ima trenutno 2306 točk ratinga. Še pred dobrim letom in pol je imel le 1807 točk, od takrat naprej pa je poleg številnih naslovov rating samo pridobival (skoraj 500 točk). Odločilnih 18 točk ratinga si je priboril na Ekipni kadetski olimpiadi (svetovnem ekipnem kadetskem prvenstvu), ki se je pred dnevi končala na Slovaškem – da je bil ob tem najboljši član slovenske kadetske reprezentance, je še toliko lepše.

V juliju so mladi novomeški šahisti nastopali na treh mednarodnih prvenstvih, čaka pa jih še Posamično mladinsko evropsko prvenstvo v Pragi. Spremljajte njihove nastope na uradnih straneh tekmovanj:

 1. Vid Dobrovoljc in Maj Zirkelbach od 9. do 17. 7. nastopata na Evropskem ekipnem mladinskem prvenstvu v Celju, http://www.sah-zveza.si/rez/1607/eytcc2016/ in http://chess-results.com/tnr227360.aspx?lan=1&art=0&flag=30&wi=821
 2. Jernej Zupančič bo od 10. do 16. 7. nastopal na Evropskih študentskih igrah na Hrvaškem, http://eug2016.com/
 3. Vid Dobrovoljc bo od 21. do 30. 7. nastopal na Svetovni ekipni kadetski olimpiadi v Popradu na Slovaškem, http://wyco2016chess.sk/en/
 4. Vid Dobrovoljc in Maj Zirkelbach bosta od 17. do 28. 8. nastopala na posamičnem mladinskem evropskem prvenstvu v češki Pragi, http://www.eycc2016.eu/


70 let Šahovskega društva KRKA Novo mesto22. april 2016

ovomeški šahisti praznujemo sedemdeset let uspešnega delovanja. Na začetku aprila smo prejeli Grb Novega mesta za dolgoletne uspehe in širjenje šahovske kulture. Nagrado smo posvetili vsem starejšim šahistom, ki so dolga leta organizirali delo v društvo in uspešno tekmovali na republiški in državni ravni. V ponedeljek, 18. aprila, je župan MO NM Gregor Macedoni sprejel najboljša mlada igralca našega društva Vida Dobrovoljca in Maja Zirkelbacha, ki sta februarja v Portorožu osvojila naslova posamičnih mladinskih državnih prvakov do 16 oziroma 18 let.

V soboto, 23. aprila, pa se bo v hotelu Šport na Otočcu začel še osrednji dogodek našega praznovanja. Dopoldne bo občni zbor Šahovske zveze Slovenije, po njem pa se bo ob 14.45 začelo letošnje Odprto državno prvenstvo za člane in članice Slovenija OPEN 2016. Na njem bo sodelovalo okoli 60 najboljših slovenskih šahistov in šahistk, med njimi kar 5 velemojstrov. Prvi nosilec tekmovanja je srbski velemojster Robert Markuš, trenutno 108. igralec na svetu, naslov prvaka pa bo poskusil obraniti dolenjski rojak velemojster Marko Tratar. Na prvenstvu bo nastopilo tudi šest mladih Novomeščanov, ki bodo v hudi konkurenci poskusili osvojiti čimveč točk za svetovno jakostno lestvico.

Na spletni strani prvenstva lahko do 1. maja vsako popoldne online spremljate vse partije tekmovanja!
Pokalno prvenstvo 201626. marec 2016

Sredi marca je bilo v Portorožu tudi letošnje člansko ekipno pokalno tekmovanje. Pomlajena članska ekipa v postavi Jure Zorko, Vid Dobrovoljc, Maj Zirkelbach, Luka Rifelj in Urban Zupančič je igrala odlično in se uvrstila na drugo mesto, kar je naša najboljša pokalna uvrstitev doslej. Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.Državno mladinsko prvenstvo 201629. februar 2016

Med februarskimi počitnicami od 20. do 27. februarja 2016 je bilo v Portorožu letošnje mladinsko državno prvenstvo v standardnem in pospešenem šahu. Na njem so nam najboljši mladi novomeški šahisti in šahistke z odlično igro znova priigrali 5 pokalov. Vid Dobrovoljc je med fanti do 16 let zmagal v obeh zvrsteh šaha, kot državni prvak v standardnem šahu pa se mu je pridružil Maj Zirkelbach med fanti do 18 let. V standardnem šahu je bila tretja še Kristina Žagar med deklicami do 10 let, Hana Bajt pa je bila srebrna v pospešenem šahu med dekleti do 16 let. Dodajmo še, da sta za elektronski prenos partij na državnem prvenstvu skrbela Andrej in Andreja Dobrovoljc, Luka Rifelj pa je bil ob sodniškem delu še uradni fotograf prvenstva. Rezultate obeh tekmovanj si lahko ogledate tukaj in tukaj.Svetovno mladinsko prvenstvo 20158. november 2015

Od 24. oktobra do 6. novembra 2015 je bilo v grškem Porto Carrasu letošnje mladinsko svetovno prvenstvo v šahu. Na njem so uspešno sodelovali Vid Dobrovoljc med fanti do 16 let, ki je svoj FIDE rating izboljšal za kar 91 točk in bil tako najboljši v petnajstčlanski slovenski reprezentanci (rezultati), Maj Zirkelbach med fanti do 18 let (rezultati) in Hana Bajt med dekleti do 16 let (rezultati). Poleg njih je na prvenstvu sodil mednarodni šahovski sodnik Robert Rudman, ki je ob tem pripravil odlično fotografsko reportažo o tem prvenstvu (povezava).
Rezultati mladinskih državnih prvenstev (Otočec 2015)4. september 2015

V zadnjih dneh avgusta so na Otočcu potekala letošnja mladinska ekipna državna prvenstva v vseh zvrsteh šaha, na katerih so naši igralci in igralki dosegli izjemne rezultate. V standardnem šahu smo osvojili prvi naslov državnih prvakov tako v dekliški kot v fantovski konkurenci, ob tem pa smo osvojili še ženski hitropotezni ekipni naslov ter drugo mesto v fantovski pospešeni konkurenci. Fantovsko mladinsko ekipo so sestavljali Severin Mejak, Vid Dobrovoljc, Maj Zirkelbach in Ambrož Čopi, v dekliški ekipi pa sta bili Andreja Dobrovoljc in Hana Bajt!Hkrati so potekala tudi posamična prvenstva v pospešenem in hitropoteznem šahu, kjer smo osvojili še pet novih medalj. Andreja Dobrovoljc je postala državna hitropotezna prvakinja in druga v pospešenem šahu, Severin Mejak je bil drugi v pospešenem šahu, Ambrož Čopi drugi v hitropoteznem šahu in Vid Dobrovoljc tretji v hitropoteznem šahu!

Končne vrstne rede si lahko ogledate tukaj.
Šahovski treningi23. avgust 2015

Šahovsko društvo KRKA Novo mesto bo v šolskem letu 2015/16 organiziralo šahovske treninge za štiri starostne oziroma kakovostne skupine mladih šahistov in šahistk iz Novega mesta in širše Dolenjske. Vsi treningi bodo potekali v društvenih prostorih v sejni sobi v prvem nadstropju garderobne stavbe na novomeškem stadionu po naslednjem programu:

 1. MALA ŠAHOVSKA ŠOLA je namenjena najmlajšim iz prve triade OŠ, ki šele spoznavajo kraljevsko igro. Začela se bo v četrtek, 10. septembra 2015, in bo potekala vsak četrtek od 16.30 do 17.30. Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 2. ŠAHOVSKA ŠOLA predstavlja temeljno šahovsko izobraževanje za vse mlade, ki že obvladajo osnove šahovske igre in so že uspešno nastopili na različnih šahovskih tekmovanjih na Dolenjskem. Namenjena je igralcem in igralkam iz druge triade OŠ, izjemoma pa tudi kakšnemu od mlajših navdušencev, ki želi napredovati in nastopati tudi na državnih šahovskih prvenstvih. Začeli bomo v petek, 11. septembra 2015, in se učili vsak petek od 15.30 do 17.45. Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 3. KADETSKA ŠAHOVSKA ŠOLA je namenjena najboljšim igralcem in igralkam iz tretje triade OŠ, ki so uspešno končali triletni ciklus šahovske šole. Začeli bomo v petek, 28. avgusta 2015, in se učili vsak petek od 18.00 do 20.15 (razen ko so na vrsti različni šahovski turnirji). Več informacij in prijavnico dobite tukaj!
 4. MLADINSKI TRENING za najboljše mladinke in mladince, ki redno tekmujejo na državnih in mednarodnih prvenstvih, bo potekal po posebnem programu s poudarkoma na lastnem individualnem delu in sodelovanju s slovenskimi trenerji z mednarodnimi šahovskimi naslovi.Absolutno mladinsko prvenstvo15. julij 2015

Med 4. in 10. julijem je v Mariboru potekalo Absolutno mladinsko prvenstvo. Med dekleti je turnir odlično odigrala Andreja Dobrovoljc in postala mladinska prvakinja. Turnirja so se udeležili še Hana Bajta, Vid Dobrovoljc in Maj Zirkelbach, ki so ga zaključili nekaj mest nižje.

Končni vrstni red si lahko ogledate tukaj.

Državno ekipno prvenstvo do 16 let19. maj 2015

Med 15. in 17. majem je na Debelem rtiču potekalo državno ekipno prvenstvo do 16 let. Odlično so se odrezala dekleta, Hana Bajt, Asja Čebron in Neža Povh, ki so osvojila tretje mesto. Pri tem je Asja oddala le dva remija. Pri fantih se je podobno dobro odrezal Vid Dobrovoljc in na prvi deski osvojil 5 točk v šestih partijah.

Končni vrstni red si lahko ogledate tukaj.

Državno mladinsko prvenstvo2. marec 2015

V drugem tednu zimskih počitnic je bilo na Bledu 22. mladinsko državno prvenstvo v standardnem in pospešenem šahu za fante in dekleta do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let. Med več kot 240 šahisti in šahistkami je v dvanajstih starostnih kategorijah tekmovalo 29 mladih iz našega društva, ki so se izkazali z odlično igro in izjemnimi rezultati:

STANDARDNI ŠAH
Fantje do 8 let: 26. Tim Rifelj
Fantje do 10 let: 5. Tinej Rajh, 13. Maj Fink
Dekleta do 10 let: 13. Kristina Žagar, 19. Lara Longar, 20. Mojca Povh
Fantje do 12 let: 19. Jure Kobe, 28. Andrej Kastrevec
Dekleta do 12 let: 2. Asja Čebron, 12. Neža Povh
Fantje do 14 let: 21. Marko Janko, 23. Toni Travnik, 24. Matic Kobe
Fantje do 16 let: 1. Vid Dobrovoljc, 13. Martin Koncilija
Dekleta do 16 let: 2. Hana Bajt
Fantje do 18 let: 2. Maj Zirkelbach
Dekleta do 18 let: 5. Andreja Dobrovoljc

POSPEŠENI ŠAH
Fantje do 8 let: 12. Anže Čebron, 21. Tim Rifelj, 23. Tomaž Povh
Fantje do 10 let: 16. Tinej Rajh, 21. Matej Zaletelj, 26. Maj Fink, 36. Marko Knoll
Dekleta do 10 let: 2. Kristina Žagar, 15. Mojca Povh, 16. Lara Longar
Fantje do 12 let: 14. Jure Kobe, 19. Andrej Kastrevec, 29. Gašper Longar, 30. Mohor Travnik
Dekleta do 12 let: 3. Asja Čebron, 17. Hana Klemenčič, 19. Nina Knoll, 23. Neža Povh
Fantje do 14 let: 9. Marko Janko, 15. Toni Travnik, 17. Blaž Povh, 21. Matic Kobe, 24. Bor Zirkelbach, 30. Štefan Travnik
Fantje do 16 let: 1. Vid Dobrovoljc, 12. Martin Koncilija
Dekleta do 16 let: 5. Hana Bajt
Fantje do 18 let: 5. Maj Zirkelbach
Dekleta do 18 let: 1. Andreja Dobrovoljc

Končne vrstne rede si lahko ogledate tukaj.

Državno osnovnošolsko prvenstvo12. januar 2015

Na državnem prvenstvu za osnovnošolce, ki se je igralo 11. januarja 2015 v Kranju, je Vid Dobrovoljc osvojil naslov državnega prvaka v najmočnejši konkurenci fantov do 15 let in s tem ponovil lanskoletni uspeh. V devetih partijah je nanizal šest zmag in tri remije. Končne vrstne rede vseh štirih tekmovalnih kategorij si lahko ogledate tukaj.

Letna članarina 20154. januar 2015

Upravni odbor Šahovskega društva KRKA Novo mesto se je odločil, da v letu 2015 letna članarina znaša 40,00 evrov za šahiste in šahistke nad 16 let s tekmovalno licenco za nastopanje na državnih prvenstvih ter 20,00 evrov za vse ostale (rekreativne šahiste in šahistke, ki ne bodo nastopali/-e na državnih prvenstvih, ter mladino do 16 let, ki za nastop na državnih prvenstvih ne potrebuje tekmovalne licence). In še posebna novost za starejše: igralci/-ke stari 70 ali več let s plačilom članarine pridobijo pravico do brezplačne udeležbe na vseh društvenih turnirjih v pospešenem in hitropoteznem šahu za Pokal Novega mesta.