Odprto prvenstvo Slovenije 2007

Kvalifikacije za Absolutno državno prvenstvo

Ljubljana, Šahovski dom, 5.-15. julij 2007

Turnirja se je udeležilo 81 igralcev in igralk-veliko in malo hkrati. Glede na to, da je bil to osrednji slovenski turnir letos (še posebej za srednjo kvaliteto igralcev), je bila udeležba majhna, po drugi strani pa vemo, da je slovenski šah v krizi, torej je bila zasedba še vedno solidna.

Igralna dvorana v Šahovskem domu na Bravničarjevi je dovolj velika za 80 igralcev in klimatizirana. Pogoji za igro so bili precej boljši kot lani, ko se je igralo v telovadnici OŠ Mirana Jarca. Nekateri igralci so se celo pritoževali, da klima preveč ohladi prostor in da je čutiti prepih in so igrali v puloverjih-pri zunanjih 35 stopinjah!

Spremljava turnirja na spletni strani ŠZS je bila odlična. Rezultati in pari so bili dostopni ves čas, na voljo je bil internetni prenos šestih partij vsakega kola. Pohvaliti je treba tajnika ŠZS, saj je »osvežil« spremljanje turnirja z intervjuji z zanimivimi igralci in igralkami: lahko smo poslušali zmagovalca turnirja Šebenika,  Lenič je govoril o svojih šahovskih načrtih po letošnji maturi, Gombač o pripravah na turnir z avtogenim treningom, Rožičeva o pričakovanjih v finalu ženskega DP, Srebrničeva o vzrokih za svoje neigranje na turnirju...

Turnir je prepričljivo in z lahkoto dobil Matej Šebenik, na Absolutno DP (ki bo hkrati tudi 17. Vidmarjev memorial) in se bo začelo 11. avgusta 2007, pa so se uvrstili še Jan Gombač, Janez Barle in Boštjan Jeran, izpadla sta mednarodna mojstra Igor Jelen in Simon Jerič ter mojstri Vombek, Šitnik, Roškar in Gjuran.

Ženske so igrale skupaj z moškimi. Manjkale so Krivčeva in Srebrničeva (zaradi nestrinjanja s sistemom tekmovanja), Kapševa (ki zadnje čase igra zelo malo) in Novakova ter Marova (iz neznanih razlogov). Od potencialnih reprezentantk sta bili prisotni samo Vestna Rožič in naša Indira Bajt, ki sta brez težav zasedli prvi dve ženski mesti s šestimi točkami iz devetih partij. Tretje in četrto mesto v polfinalu sta zasedli mladinki Tina Bukovec in Sara Vombek. Prve štiri so tako že osvojile denarne nagrade (850-600-400-275 EUR brutto), kakšna pa bo končna razdelitev, bo odločeno na finalu po pokalnem sistemu od 16.-19. avgusta (hkrati z moškim prvenstvom), ko bosta polfinalna para Rožič-Vombek in Bajt-Bukovec.

Naš klub je na kvalifikacijah zastopalo pet igralcev in igralk: poleg Indire še mladinska zasedba Urban in Jernej Zupančič, Istok Bilbija in Luka Rifelj.

Najboljša je bila pričakovano Indira, čeprav z igro ni blestela. Večkrat se je morala reševati iz slabših položajev, kar ji je (z veliko borbenostjo) tudi uspevalo. Dosegla je dve lepi kombinatorni zmagi v svojem stilu s Filipom in Podhraškim. Rezultat je lep, želimo ji veliko sreče v polfinalu, kjer je favoritinja z Bukovčevo, (načrtovani) dvoboj za 1. mesto z Rožičevo pa bo popolnoma nejasen.

Lepo je igral Urban Zupančič, čeprav končni rezultat (4,5 iz 9) tega ne kaže povsem. Po 7. kolu je imel 4,5 in 7, potem pa je izgubil boljšo končnico s Keršičem in po nepotrebnem z Budkovičem. Še vedno ga pesti stara bolezen-časovne stiske!

Dobro in čvrsto je igral Jernej Zupančič. Sredi turnirja je imel 4 iz 6, potem pa je popustil in končal s 4,5 iz 9. Osvojil je 2. nagrado med igralci z ratingom nad 1600 z W-We =  +2,34 točke.

Istok Bilbija je bil izven forme in je precej spregledoval. Končni rezultat 4 iz 9 je bil tako še kar dober.

Luka Rifelj je odigral nekaj dobrih partij, njegova primarna naloga na tako težkem turnirju pa je bila-naučiti se čimveč!

Novo mesto, 21.7.2007                                                                     Pucelj Jože